Förmiddagen den 6 december började med att Mille Salomaa-Lindström från Myndigheten för delaktighet pratade om innovationer och välfärdsteknik, som han menar alltid ska utgå från individens behov. Teknik som gör livet enklare för en viss grupp kan ofta underlätta för alla, som hörselslingor i offentliga lokaler, appar som Reseplaneraren eller så kallade smarta hem där man t ex kan styra kökselektronik från mobilen. DigIT-ombuden diskuterade hur man kan arbeta med innovationer i verksamheterna.

Det visades även en kort film producerad av MDF där en ung tjej som precis flyttat från gruppbostad till egen lägenhet berättar om sin vardag. Hon använder appar för påminnelse, planering och som stöd för att laga mat, men säger att hon skulle vilja ha något som hjälper henne att välja rätt kläder med tanke på vädret. Filmen spelades för ett par år sedan och idag finns appen Kläder efter väder – idén kommer just från den här filmen.

Efter pepparkakorna fick deltagarna beskriva sin roll som DigIT-ombud.

Sen tog Cecilia Brauer över och gick igenom DigIT-ombudens rollbeskrivning, hon poängterade hur viktigt det är att prata med chefen om rollen utifrån verksamhetens förutsättningar.

Förmiddagen fortsatte med en workshop där ombuden fick diskutera och prova nya hjälpmedel som den talande klockan som påminner om dagens aktiviteter och robotkatten som håller den ensamma sällskap. Det handlade också om att tänka nytt och annorlunda kring teknik som redan finns i våra hem men skulle kunna användas även inom omsorgen. Några exempel är LED-ljus med timer, Keyfinder för att hitta mobilen som har laddat ur och fjärrstyrda eluttag. Denna teknik kan bidra till ökad självständighet och trygghet för många.